Pages

Resepi biskut sourdough

Teks dan foto : Liyana Anaqi

Biskut sourdough yang gebu

Sourdoh atau doh masam adalah cara tradisional "membela" yis liar. Soudough starter adalah yis liar yang digunakan untuk mendapat efek seperti yis segera biasa namun dengan lebih sihat. Sourdough juga dapat menguraikan gluten yang terdapat dalam tepung gandum agar menjadi lebih mudah di hadam. Sangat sesuai bagi yang mempunyai alahan terhadap gluten. (kadang-kadang orang ada alahan tapi tidak sedar, jadi kalau anak-anak ada kulit yang sensitif, anda mungkin mahu mencuba produk dari sourdough.)

Sebenarnya, saya mahu buat biskut kering yang rangup. Ala, biskut empat segi tu. Tapi anak-anak nak guna cookie cutter, maka, OK lah, teddies pun teddies lah.

Resepinya :

1 cawan sourdough starter
3 sudu besar mentega
*lebih kurang 1 cawan tepung gandum.
1/2 sudu kecil soda bikarbonat

Cara-caranya :

Campurkan sourdough starter dengan mentega. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga boleh diuli menjadi doh yang tidak melekat di tangan.

Tinggalkan doh dalam bekas bertutup, atau tutup dengan cling wrap, selama sekurang-kurangnya satu jam.

Selepas satu jam, keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai, perisakan dengan apa-apa perisa yang disukai. Saya masukkan sedikit garam, 1/2 sudu kecil soda bikarbonat, sedikit serbuk basil. Anda boleh guna keju, serbuk lada atau apa sahaja kesukaan anda. Uli semua bahan sehingga sebati.

Canaikan sehingga nipis menggunakan rolling pin. Terap sesuka hati. Ataupun hanya potong dengan pisau membentuk segi empat. Aturkan doh yang telah dibentuk ke dalam loyang, dan cucuk dengan garfu untuk membolehkan ia masak sempurna.

Bakar dengan suhu 160 darjah celcius selama 20 minit.

Tips : sekiranya canai tebal, biskut akan menjadi lembut dan gebu. Sekiranya dicanai nipis, ia akan menjadi rangup.

Aktiviti yang seronok dilakukan oleh anak-anak. 


1 comment: